Een vijver aanleggen is een grote klus, maar is voor een doe-het-zelver geen groot probleem. Met een goede voorbereiding en de juiste materialen kom je al een heel eind. Uiteraard kun je ook altijd een vijverspecialist inschakelen om de vijver aan te leggen. Maar voordat je een specialist inschakelt, is het wellicht slim om er meer over te weten. Wij hebben daarom alle informatie die je nodig hebt voor het aanleggen van een vijver bij elkaar gezet. Zo weet je precies waar je aan begint!

Verschillende soorten vijvers aanleggen

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten vijvers zijn. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een:

  • Koivijver aanleggen
  • Natuurvijver aanleggen
  • Zwemvijver aanleggen
  • Siervijver aanleggen

De verschillende soorten vijvers kennen ieder hun eigen kenmerken. 

Koivijver

De koivijver wordt speciaal aangelegd om koi te houden. Deze speciale siervissen hebben baat bij een perfecte waterkwaliteit om een goed leven te leiden. Daarbij worden deze vissen ook relatief groot, waarbij koi van 1 meter geen uitzondering zijn. Hierdoor hebben zij baat bij een grotere vijver.

Natuurvijver

De natuurvijver kenmerkt zich door het weinige onderhoud. Deze vijver zorgt redelijk goed voor zichzelf en brengt relatief weinig kosten met zich mee. De afmetingen van een natuurvijver kunnen ook enorm verschillen.

Zwemvijver

De zwemvijver is de grootste vijver van dit rijtje. Het is een vijver die speciaal gemaakt is om in te zwemmen. Hierdoor zie je deze al snel erg groot worden. De zwemvijver kent zijn naam omdat het meer natuurlijk is dan een zwembad. 

Siervijver

Een siervijver wordt voornamelijk gebouwd om planten en vissen te bedienen. De rijke flora en fauna zorgt voor een spectaculair aanzicht, maar is dus ook compleet anders in aanleg.

Een vijver aanleggen uitgelegd in 5 stappen

Een vijver aanleggen is meer dan alleen een landschappelijk element toevoegen aan uw buitenruimte; het is een fascinerende reis naar het creëren van een oase van rust, schoonheid en natuurlijke balans in je eigen achtertuin. Of je nu droomt van een weelderige watertuin vol exotische waterlelies en kleurrijke koi, of gewoon op zoek bent naar een serene plek om te ontspannen en de wonderen van de natuur te observeren, het aanleggen van een vijver biedt een unieke gelegenheid om je buitenruimte te transformeren en je creativiteit te uiten. In deze gids zullen we de fascinerende wereld van vijveraanleg verkennen, van de planning en ontwerpfasen tot de praktische stappen voor de daadwerkelijke constructie. Bereid je voor om geïnspireerd te raken en te ontdekken hoe je je eigen vijver kunt creëren, een toevluchtsoord van sereniteit en harmonie in je eigen achtertuin.

Stap 1. Een duidelijke planning

Voordat je de schop in de grond steekt, is het cruciaal om goed na te denken over het doel van je vijver. Wil je genieten van een zwemvijver, de levendigheid van een koivijver, of gewoon een serene decoratieve vijver? Daarna is de locatie van jouw waterparadijs van groot belang. Kies een zonnige plek met 4-6 uur zonlicht per dag voor een gezonde vijver. Let op: een vergunning is meestal niet nodig, maar bij speciale vijverconstructies zoals een spiegelvijver kan dit wel vereist zijn.

Stap 2. Verschillende vijverzones

Nu je je doel hebt bepaald, is het tijd om je vijver in te delen. Een vijver kan tot wel vijf zones hebben, maar voor kleinere waterwerelden volstaan twee tot drie plantenzones. Zorg ervoor dat je vijver minstens 80-100 cm diep is om deze zones optimaal te benutten. Een speciale vermelding gaat naar de moeraszone (-10 tot -20 cm) – deze is essentieel omdat hier veel planten hun thuis zullen vinden.

Stap 3. Uitgraven van de vijver

Voordat je begint met graven, check je het grondwaterpeil door op het diepste punt van je vijver een gat te boren. Als het gat droog blijft, kun je aan de slag met het uitgraven. Verwacht een hoop grond en zorg ervoor dat scherpe objecten verdwijnen. Zodra het gat klaar is, bedek je het met vijverfolie. Let op scherpe verrassingen in de grond!

Stap 4. Het geheim van helder water

Nu komt het belangrijkste: balans in je vijverbeplanting. Dit vermindert algengroei en zorgt voor kristalhelder water. Volgens Simon heb je zelfs geen technische hulpmiddelen nodig als je een slim beplantingsplan hebt. Laat de planten het werk doen!

Stap 5. Vijveronderhoud plegen

Waterplanten zoals kalmoes, Japanse holpijp en snoekkruid dragen bij aan helder water. En wanneer ga je beginnen? Niet als het vriest! Kies de beste tijd om je vijver aan te leggen, en houd rekening met de seizoenen. Over kosten gesproken, het gemiddelde prijskaartje voor het aanleggen van een vijver met folie ligt rond de € 200 per m2. Een slim plan helpt onnodige kosten te vermijden.

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over het aanleggen van een vijver

Hoeveel kost de aanleg van een vijver?

De kosten voor het aanleggen van een vijver verschillen tussen de € 7,- en € 30,-  per m2. De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte, de materialen, de plek van aanleg en de keuze voor vissen. Wil jij graag de precieze prijs weten voor jouw vijver? Vul dan onze vijver configurator in!

Wanneer kun je een vijver aanleggen?

De beste tijd voor het aanleggen van een vijver is het vroege voorjaar (maart-april). Deze maanden geven je namelijk de ruimte om de vijver goed op te starten en de beplanting direct te laten groeien. Ook kunnen de vissen direct wennen aan de omgeving.

Wat is de beste tijd om een vijver te beplanten?

De beste tijd om een vijver te beplanten is in het voorjaar, bij voorkeur in de maanden maart of april. In deze periode ontwaakt de natuur uit de winter, en de temperaturen beginnen te stijgen. Beplanting in het voorjaar geeft de planten de kans om goed te wortelen en zich te vestigen voordat de zomer aanbreekt.

Welke vissen kunnen in een vijver?

In je vijver kunnen diverse vissen gedijen, zoals goudvissen, koi, goudwindes, steuren, zonnebaarzen, goudelritsen, zeelten en zilverkarpers. De keuze hangt af van de vijvergrootte, diepte en watertemperatuur. Goudvissen en koi zijn populair voor decoratieve vijvers, terwijl zonnebaarzen insectenlarven reguleren. Zorg ervoor dat de vissen passen bij de vijveromstandigheden en elkaar niet verstoren.

Wat is het verschil tussen een normale vijver en een koivijver?

Het verschil tussen een normale vijver en een koivijver is dat een koivijver een betere waterkwaliteit heeft. Koi heeft namelijk veel zuiverder water nodig om goed te kunnen leven.

Zitten er vissen in een zwemvijver?

Er kunnen vissen in een zwemvijver zitten. Echter zijn niet alle vissen geschikt voor de zwemvijver. Dit komt omdat de waterkwaliteit door zwemmen kan verslechteren.